beetje druk, dus een heel kort bloggie

Hoe gaat het met je? Een vraag die we regelmatig aan elkaar stellen. Niet zelden krijg je dan als antwoord; druk. Of je nu echt heel druk was, een beetje of helemaal niet, druk zijn was een soort van status dat het goed met je ging. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit antwoord ook vaak gaf als mij gevraagd werd hoe het met mij ging. ‘Druk’ klinkt onschuldig, maar heel geniepig maakt dit kleine woordje meer kapot dan je lief is. 

 Het gevoel “druk” een emotie?!

 Je kunt zelf je brein op een dwaalspoor zetten. Om een paar voorbeelden te noemen; zelf heb ik al jaren last van zenuwpijn in mijn been. Net alsof mijn hele onderbeen in de brandnetels heeft gelegen. Ze hebben me geleerd om deze pijn te negeren. Hoewel de pijn er echt wel is, heeft het me niet meer in de greep. Puur een kwestie van bewust je hersenen trainen. Ook kun je onbewust je hersenen trainen door elke morgen, als je nog maar amper de ogen open hebt, te denken dat je een tekort aan slaap hebt gehad. Je voed je hersenen al met het woordje “tekort”. Schaarste wordt dan al onbewust in je grijze massa geïnfiltreerd en vervolgens  besteed je te veel tijd aan klagen dat je iets tekort komt.

 Zo is het ook met druk. Door uit te spreken dat je druk bent, voel je je ook druk. Jaren geleden gaf iemand mij het advies; als iemand je vraagt hoe het met je gaat zeg je; “het gaat relaxt”.

 Zo gezegd zo gedaan, en inderdaad, het werkt. Langzamerhand voel je dat de druk die je jezelf al jaren opgelegd hebt van je schouders glijd. Eén van de eerste keren dat ik als antwoord gaf dat het relaxt met me ging, zei de ander; “och kerel, gaat het wel goed met je dan?”

Humor toch, hoe we elkaar in de greep hebben. Hoe dan ook, hersenspoeling heeft een negatieve klank, maar denk er maar eens over na of er bij jou nog iets ongewensts valt weg te spoelen.

 Jan van der Zee

Perspectief gerichte coach

 

www.janvanderzee.nl

mail@janvanderzee.nl

 

 


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht