Effectief ‘medicijn’ tegen zorgen

Er is een mooi oud verhaal dat gaat over een oude Cherokee-indiaan die in gesprek is zijn kleinzoon. Ik stel me zo voor dat ze ’s avonds bij het kampvuur zitten en dat de jongen een probleem met zijn grootvader deelt. Een probleem dat misschien te maken heeft met zelfmedelijden of boosheid.

Vervolgens vertelt grootvader over de strijd die zich in elk mens afspeelt. Hij vergelijkt het met de strijd tussen twee wolven.

Wat je voedt, groeit 

Hij zei: “Mijn jongen, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnenin ieder van ons. De ene heet Kwaad. Het is woede, afgunst, jaloersheid, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugen, valse trots, superioriteit en ego. De andere heet Goed. Het is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, trouw, medeleven, grootmoedigheid, waarheid, compassie en geloof.”

De kleinzoon dacht er even over na en vroeg dan aan zijn grootvader: “Welke wolf wint?” Grootvader antwoordt eenvoudig: “Diegene die jij voedt.”

Wat een mooie wijsheid en wat een waarheid! In deze blog wil ik de wolf die we Kwaad noemen met nog één eigenschap uitbreiden, namelijk: zorgen. Ik wil niet zeggen dat zorgen er niet zijn en niet mogen zijn. Maar het is zo jammer dat zorgen je zo ontzettend kunnen verlammen en de vreugde van vandaag in de weg kan staan. Daarnaast blijken zorgen vaak achteraf niet nodig te zijn geweest, maar ze hebben al wel hun vernietigende werk gedaan. Zorgen kunnen je ook belemmeren om goed te kunnen relativeren en vertroebelt het zicht om de situatie te kunnen zien zoals die echt is en niet zoals jij het voelt.

Tot slot wil ik bij de wolf die we Goed noemen een eigenschap onderstrepen die zorg prima te lijf kan: Hoop of anders gezegd; PERSPECTIEF

Jan van der Zee, perspectief gerichte coach

www.janvanderzee.nl

mail@janvanderzee.nl

 

 

 


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht