er klopt iets niet

Er klopt iets niet

Al enkele jaren verbaas ik mij steeds meer over de weerstand van burgers en de politiek tegen de Nederlandse boer (en natuurlijk ook boerin) De afgelopen weken is mijn verbazing omgeslagen tot boosheid en veranderde in een paar uur in tranen van verdriet. Ik begrijp er eigenlijk niets meer van. Als je als nuchtere Nederlander (en dat kan nog best zonder het rijke boeren verstand) bedenkt dat er in de jaren 80 ongeveer 5,2 miljoen melkkoeien waren en op dit moment slechts 1,5 miljoen, dan is het toch gewoon raar dat je gezien wordt als zondebok als het gaat om de vervuiler van het klimaat en de reuzendoder van bloemetjes, bijtjes en vlinders. Het is toch raar dat in diezelfde jaren 80 er 220.000 auto rondreden en nu ongeveer 8,5 miljoen (ik schrijf het maar uit, want ik kom vaak wat in de war van al die nullen) En dan die vliegtuigen. Mensen rond Schiphol klagen steen en been over roet, stank en lawaai. Ik begrijp dat wel. Sinds de jaren 80 komt er 5% vliegverkeer per jaar bij. Snel geteld is dat bijna een groei van 200% En geloof me, de vliegtuig motoren lopen echt niet op windenergie. Ik kan wel even doorgaan, maar om te voorkomen dat ik in mijn zeurmodus kom, stop ik. Maar wees eerlijk, er klopt toch iets niet.

Gemis aan boerenverstand

Het is toch ook een gemis aan boerenverstand dat een aantal ‘geleerden’ in Den Haag denken dat als we de helft van de dieren in Nederland weg doen, er net naast de ‘postzegel’  Nederland niet extra dieren gehouden worden. Ik vrees dat bijvoorbeeld de legkippen gehouden gaan worden in de legbatterijen die hier, omwille van dierwelzijn, het land uit zijn gegaan. Dieren hier weghalen betekent wereldwijd een grote stap terug wat betreft dierwelzijn en milieu. Persoonlijk zie ik meer heil in een vakantiequotum. Je vakantie besteden in een straal van 400 kilometer rondom de woonplaats zet waarschijnlijk meer zoden aan de dijk. (ik voel al aan komen dat ik geen vrienden maak, maar toch!!)

Zondebok

Op de één of andere manier zal en moet de boer de schuld krijgen. Afgelopen week gingen mijn gedachten uit naar het verhaal over de kruisiging van Jezus. Samen met Barabas de moordenaar staat Hij op het plein. De leider van het volk vraagt: “wie moet ik vrij laten, de moordenaar Barabas of de onschuldige Jezus?” Het hele volk schreeuwde: “Laat Barabas vrij, laat Barabas vrij!” Ook hier moest er iemand de schuld krijgen (de theologie er achter zal ik je besparen maar ook erg interessant) Zo lijkt het nu ook, de onschuldige, hardwerkende boer lijkt de schuld te moeten krijgen van iets waar ze wel een aandeel in hebben, maar in geen enkele verhouding staat tot dat wat de mensheid zelf aan vuiligheid de lucht in slingert. De vergelijking met de kruisiging van Jezus gaat echter mank later in het verhaal. Waar Jezus zegt: “Vader, vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen”, zeggen de boeren; “nu is het klaar, 1 oktober gaan we naar Den Haag en houden we een protest”. Best uniek, want dat doen de Nederlandse boeren niet makkelijk. 

Ik hoop dat na 1 oktober er weer iets gaat kloppen, nl. onze harten voor onze boeren. De landschapsverzorgers, voedselmakers en dierenliefhebbers. 1 oktober klopt!


Jan van der Zee

Perspectiefgerichte coach

www.janvanderzee.nl

 

mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht