erkenning en waardering

Erkenning en waardering, twee mooie woorden waarin veel van waarde schuil gaat. Twee woorden die in relaties soms gemist worden. Erkenning voor wie je bent, waardering voor dat wat je doet. Als ik aan deze twee mooie woorden denk, dan gaan mijn gedachten uit naar ouder en kind relaties in de agrarische sector. Met name die relaties waarbij het kind het bedrijf van de ouders overneemt.

Gelukkig zijn er nog heel veel jongeren in Nederland die in de voetsporen van hun ouders willen treden om het agrarisch bedrijf voort te zetten. Het is een grote wens van veel ouders dat kinderen hun bedrijf voortzetten en voor hen dus een belangrijke reden het bedrijf door te blijven ontwikkelen en tegenslagen te verwerken. Hard werken en doorgaan, want wellicht is er één van onze kinderen die het bedrijf over wil nemen. Wat een geluk als de overname kandidaat langzaam zichtbaar wordt en zich meldt. Echter, waar de vreugde is om de kandidaat volgt vaak de teleurstelling als er samengewerkt moet worden. Zoonlief wil het anders doen dan vader het heeft gedaan en daarnaast komt er vaak een grote bewijsdrang naar boven om te laten zien dat hij het vak goed beheerst, op zijn minst net zo goed als vader en misschien zelfs wel beter.

Een patroon dat ik vaak tegenkom en op den duur kan leiden tot gebrek aan wederzijdse erkenning en waardering. Met name vaders willen vaak erkenning ervaren voor wie ze zijn. Ze zijn immers de grondleggers van het bedrijf en zouden deze waardering  graag ontvangen van de opvolger.

De opvolger die zo zijn best doet en het beste met het bedrijf voor heeft wil het graag op zijn manier doen. Een manier die past bij zijn stijl van ondernemen en recht doet aan deze tijd. Hij zou zo graag waardering van vader krijgen over wat hij doet en hoe hij het doet. “Dat heb je goed gedaan jongen, je bent goed bezig. Ik ben trots op je!” Wat hunkeren opvolgers naar woorden van deze strekking. Echter vaders hunkeren er net zo zeer naar dat de zoon zegt; “Papa ik ben dankbaar dat ik het bedrijf kan en mag overnemen, dank je wel!” Hoewel vaak onuitgesproken, maar wat kunnen vaders verlangen naar dankbaarheid van hun zoon of dochter die het bedrijf overneemt.

Hoewel schijnbaar eenvoudig, is het toch lastig om elkaar over en weer erkenning en waardering te schenken. Daar waar relaties tussen ouders en opvolger soms wat stroef lopen merk je dat je in een paar gesprekken heel ver komt. 9 van de 10 keer is erkenning en waardering de sleutel tot een gezonde relatie tussen ouders en opvolger. Agrarische coaches zijn vaak de smering in deze gesprekken.

 (overal waar vader of zoon staat mag ook moeder of dochter gelezen worden)

Jan van der Zee

Perspectief gerichte coach

 www.janvanderzee.nl

 mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht