Geef ons heden een nieuwe IPhone

Geef ons heden . . .

“Geef ons heden ons dagelijks brood” zomaar een zinnetje uit het gebed dat we vroeger vaak gebeden hebben als we aan tafel gingen. Een gebed dat de we leerden om ons stil te laten staan voor het stukje brood, het eitje, de jus d’orange, gehaktballetjes en de aardappelen die op of naast ons bord lagen. Een moment van bezinning en dankbaarheid. Want genoeg eten is geen vanzelfsprekendheid in een wereld waar ca 800 miljoen mensen chronisch honger lijden. “Geef ons heden ons dagelijks brood” een gebed dat naar de achtergrond is geraakt door onze welvaarts- en innovatie economie. Hoezo dankbaar zijn? We kunnen ons immers goed redden en alles is maakbaar. We maken zelf een regenbui en melk, en ja, zelfs een stukje bruin spul dat naar vlees hoort te smaken.  

 Goedkoop

 Geef ons heden ons dagelijks brood is niet zo nodig meer. Marketeers hebben bezit genomen van ons denken en we zijn er achter gekomen dat er andere zaken zijn die veel belangrijker zijn. Een gebed van een 65 plusser luidt nu; “geef ons een mooie caravanplek in Zuid-Frankrijk”, het gebed van een tiener; “geef ons een IPhone” Het gebed van een vader of moeder zou kunnen luiden: “geef ons een groter huis”. Eten hoort in Nederland zelden nog toch onze primaire levensbehoeftes.

Een gemiddeld gezin gaf enkele jaren geleden nog 30% van het huishoudbudget uit aan eten. Aardappelen, stukkie vlees en, als het aan mijn schoonvader Frits lag, lekkere vette jus. Tegenwoordig geven we amper 10% van ons budget uit aan eten. Pizza van de nep Italiaan op de hoek van de straat, of patat en een hamburger van de grote gele “M”. Maakt niet uit wat het is, als het maar warm en vooral snel is, want we zijn druk. Druk met ons gezin, druk om zoveel mogelijk geld te verdienen en druk om de hoeveelheid vrije tijd die er is aan het eind te krijgen. “Gelukkig” is de maatschappij wel veel kritischer geworden op dat wat we eten. 

De laagste prijs voor de beste kwaliteit doet het vaak goed. Als die goede kwaliteit dan uit Zuid-Afrika of Chili komt, dat maakt niet uit, als het maar goedkoop is. Als de eitjes komen uit een legbatterij die hier in Nederland al lang niet meer mag, dan geeft dat ook niet, zolang de legbatterij maar niet in Nederland staat.  Als de Nederlandse boer geen eerlijke prijs ontvangt voor zijn product, dat maakt ook niet uit, want het moet immers goedkoop. Oh ja, en omdat het toch goedkoop is, is het ook minder rampzaling als we 25% van ons eten weggooien. Goedkoop voedsel is het toverwoord. Laagste prijs garantie, 20% korting, Pitah broodjes gratis, 3 plus 1 gratis, hamsterweken, 2 voor 1 week.

Hebberigheid

 Onlangs schrok ik van de prijs van een liter melk, zo goedkoop! Een beetje fles water is al snel duurder dan een pak melk. Bizar toch als je bedenkt hoe goedkoop water geproduceerd kan worden en hoeveel geld het kost om een liter melk te produceren. Goedkoop dat is het motto, want ons “gebed” moet en zal verhoord worden. Een camping in Zuid-Frankrijk, een nieuwe IPhone en een groter huis.

We hebben een uitdaging in Nederland en die heet stikstof. Het getuigt van weinig zelfreflectie als we denken dat boeren de oplossing zijn. Ik denk dat onze hebzucht het probleem en dus ook de oplossing is. Gewoon jij en ik zijn het probleem, niet de boeren. En daarbovenop een politiekklimaat die de oren laat hangen naar al die hebzuchtige kiezers.

Het zou aanmatigend zijn als ik verkondig te weten hoe het allemaal zit, hoewel, ik ben ervan overtuigd dat dankbaarheid voor een stukje brood en minder hebberigheid al een groot deel zou oplossen! 

Mijn gedachten gaan weer terug naar de etenstafel waar mijn vader de maaltijd aanving met de woorden; “zullen we bidden?” Hij kon zo mooi devoot het onze Vader bidden. Zo gemeend en nederig. “Vader, geef ons heden ons dagelijks brood”. Hoe zou hij het aloude gebed vandaag de dag gebeden hebben?

Onze Vader, die in de hemel is, Uw Naam houden we in ere. Ooit zullen we Uw rijk mogen zien en ons erover verwonderen. Hoe maakbaar we de wereld ook hebben gemaakt, ooit zal Uw wil gebeuren op aarde en in de Hemel. Vader, geef ons het eten dat we dagelijks nodig hebben. Maak onze harten dankbaar voor het eten en voor hen die het bereid hebben. Vergeef ons onze hebberige levenshouding, en leer ons ook liefdevol en genadig te zijn naar mensen om ons heen. Laat ons leren van de misstappen die we maken en verlos ons van de pijn die misstappen soms veroorzaken. 

Hoe dan ook, van U is het Koninkrijk, de Kracht en de Schoonheid, voor nu en altijd.

Amen


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht