Ik hou van jou! Meen je dat nou?

Vier woordjes die ik vrij makkelijk zeg tegen mijn vrouw, maar meen ik dat nu ook echt? Deze vraag heb ik me serieus gesteld toen ik Abraham Twerski’s gedachte over de “vis-liefde” hoorde.

Abraham stelde de vraag: Hou je van vis of hou je van de smaak van vis? Zelf hou ik enorm van vis, vooral gerookte paling vind ik heerlijk. En omdat ik zo van vis hou, wordt er een vis gevangen, gedood en gerookt om in mijn liefde voor vissen te voorzien. Maar in feite hou ik dus helemaal niet van vis, ik hou van mezelf. Als ik namelijk van vis zou houden, dan zou ik ze laten zwemmen en misschien wel een cluppie oprichten die als doel heeft de IJsselmeerpaling te behouden. Dus ik hou niet van vis, maar egoïst dat ik ben, ik hou van de smaak van vis. De paling voorziet in mijn behoefte om te genieten van het heerlijke eten, gezellig met een wijntje en zo.

Hoe zit dit nu met mijn partner? Hou ik van haar, of hou ik van dat wat zij voor me betekent. Hou ik van haar omdat ze het huis netjes op orde brengt, heerlijk kan koken, mijn fietskleding altijd maar weer wast? Hou ik van haar omdat ze een plek is waar ik veilig mijn frustraties kwijt kan? Hou ik van haar omdat ze in mijn seksuele behoefte voorziet? Hou ik van mijn vrouw of hou ik van dat wat mijn vrouw allemaal voor mij doet? 

Vriendschap is een illusie

Veel relaties en vriendschappen zijn gebaseerd op deze vis-liefde theorie. Ik moet in dat opzicht vaak denken aan het liedje van Henk Westbroek; één keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom, een pakketje schroot met een dun laagje chroom. Ik weet niet of Henk ooit van de vis-liefde heeft gehoord. Maar ik kan me voorstellen dat veel vriendschappen een abrupt einde kennen doordat de ander niet meer voldoet aan jouw verwachtingen.

Als mediator wordt ik regelmatig bij situaties gehaald waar liefdesrelaties dreigen te stranden. In alle gevallen is het zo dat de één niet meer voldoet aan de verwachting van de ander. Kortom, hij of zij geeft me niet meer wat ik verwacht. Maar is echte liefde niet een kwestie van onbaatzuchtige liefde? Dus iets aan de ander geven zonder er iets voor terug te vragen. Vaak kan een tijdig inzicht in je eigen houding een positieve wending geven aan de relatie en kan er gewerkt worden aan herstel.

De vis-liefde leert ons in te zien dat echte liefde haar waarde vindt in iemand die jou iets geeft. Iemand die jou zijn tijd en aandacht geeft. Iemand die iets kostbaars van zichzelf in jou investeert. Echte liefde is een liefde van geven en niet van nemen.

www.janvanderzee.nl

mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht