kort geluk, lange pijn

De boekhouding nog doen, een hek repareren, een schilderij ophangen, een confronterend gesprek aangaan, een conflict bespreekbaar maken, naar de dokter gaan. Allemaal van die acties die velen het liefste voor zich uit schuiven en daarmee het korte geluk koesteren.

Elke dag moeten we bewust en onbewust duizenden keuzes maken. Dat begint al bij het wakker worden, zet ik eerst koffie of ga ik eerst naar het toilet? Bij elke keuze heb je de mogelijkheid om het meteen te doen of uit te stellen tot later. Jouw keuze hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de urgentie van de activiteit, maar ook hoe leuk vind je de activiteit.

Elke mens, ja ook ik, is geneigd minder leuke activiteiten voor zich uit te schuiven en daarmee te kiezen voor het korte geluk. Bij mij persoonlijk is dat ‘s morgens vroeg opstaan. Als mijn wekker gaat, dan kies ik meestal nog voor 9 minuten geluk en kruip ik nog even lekker in de s-bocht bij mijn vrouw. Heerlijk! Na 9 minuten gaat de wekker weer, en niet zelden kies ik dan weer voor het korte geluk. Ik ben dan, na deze korte geluksmomentjes, meestal te laat om nog gezond te kunnen ontbijten en in alle rust mijn eerste klus op te pakken. In feite komt het er op neer dat ik heb gekozen voor het korte geluk, maar meestal betekent dit lange pijn.

Het principe van kort geluk - lange pijn kom ik regelmatig tegen bij burn-out verschijnselen of inefficiëntie werkorganisaties. Alles wat je uitstelt blijft toch in je innerlijke systeem zitten en het wordt ervaren als werkdruk of stress.

Een voorbeeld is een conflict met je partner, buren, familielid of medewerker. Je weet dat  je het bespreekbaar moet maken, maar je stelt het uit. Elke keer bedenk je wel een door je zelfbedachte goede reden (ik noem dat een smoes) waarom dat je het ‘even’ uitstelt. Als dan het moment is aangebroken dat je de met jezelf gemaakte afspraak moet nakomen dient de volgende smoes zich aan en wordt het wederom uitgesteld. Maar toch, . . je weet dat het nog moet gebeuren en je ziet er als een berg tegen op.

Of wat te denken van die ontzettende vervelende klussen die je veel liever vervangt voor leuke. Je stelt ze uit en vervangt ze voor een leukere activiteit. Maar toch, . . . op de achtergrond zingt het rond dat je nog wat moet doen. Hoe langer dat het duurt voordat je het oppakt hoe groter het aanvoelt en hoe meer druk er van uitgaat

Korte pijn en lang geluk

Regelmatig kom ik tegen dat opgespaarde vervelende klussen veel en veel groter lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Door de, voor het gevoel, enorme berg werk even op papier te zetten, valt het in 9 van de 10 gevallen enorm mee hoeveel werk het echt is en is het alleen nog maar een zaak van doorpakken en uitvoeren.

Veel druk, stress en langlopende conflicten kunnen worden voorkomen door te kiezen voor de korte pijn, in veel gevallen betekent dit lang geluk!

 

www.janvanderzee.nl

 mail@janvanderzee.nl

 


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht