overmoed

Brommerrijbewijs

Zie je het voor je? Een jongeman met net een half jaar zijn brommerrijbewijs op zak, maakt een ritje met een grote 32-tonner vrachtwagen door het centrum van Arnhem. Of iemand die in zijn jeugd op een volksfeest met een windbuks een beertje heeft geschoten. Met deze ervaring denkt hij met een dubbelloops jachtgeweer mee te kunnen met de getrainde jagers om op wilde zwijnen te schieten in Duitsland.

Deze vorm van overmoed lezen we soms in het nieuws en zelf kom ik het als coach ook wel tegen in mijn werkveld tussen de boeren en boerinnen. Denk hierbij niet aan het rijden op een dikke John Deere zonder ervaring of het zonder ervaring melken in een 2 x 16 zij aan zij melkstal, maar meer in de vorm van ondernemerschap.

De praktijk is, dat er eenvoudig € 100.000,- wordt uitgegeven aan een nieuw melksysteem of een nieuwe machine, maar is € 100,- vaak al te veel geld om uit te geven aan de persoonlijke ontwikkeling als ondernemer.

Loopt de ontwikkeling van onderneming en ondernemer in de pas?

Regelmatig wordt ik bij situaties geroepen waar sprake is van een conflict tussen bijvoorbeeld werkgever en werknemer(s). Wat mij dan opvalt is dat de ontwikkeling en complexiteit van bedrijven harder groeit dan de ondernemerschapsvaardigheden van de ondernemer. Typisch een gevalletje van iemand met een brommerrijbewijs die rijd op een grote touringcar. Dit is vragen om ongelukken.

Vanuit het bedrijfsleven weet ik dat er veel geld wordt gestoken in het trainen van medewerkers. De training voor mensen die een operationele taak moeten uitvoeren ziet er heel anders uit dan de training en opleiding voor mensen die bijvoorbeeld andere mensen moeten aansturen of belangrijke beslissingen moeten nemen.

 If it is a business, do it like a business and not as a hobby.

 Ik geloof dat veel problemen, waar ik als coach of mediator bij wordt geroepen, geheel of gedeeltelijk voorkomen hadden kunnen worden als de ondernemer met dezelfde passie als dat zijn bedrijf wordt ontwikkeld ook zichzelf had ontwikkeld. Veel bedrijven zijn qua omvang en complexiteit het huidige ondernemersniveau ontgroeid, dus is het tijd om op te schakelen.

Zomaar een vraag; heb jij wel eens een cursus situationeel leidinggeven gevolgd? Ben jij je ervan bewust dat je meerdere stijlen hebt om invloed uit te oefenen, ben je daar in getraind? Zo heb ik nog wel meer vragen, maar ik hoop dat ik mijn punt heb gemaakt. 

Jan van der Zee

Perspectief gerichte coach

 www.janvanderzee.nl

 

 


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht