Paasbrunch, mogelijk gemaakt door Jezus en boeren

Persoonlijk vind ik het erg  boeiend om antwoorden vanuit de Bijbel te vinden op relevante levensvragen. Net zo interessant vind ik de zoektocht naar de verhalen die gaan over landbouw en voeding die in de Bijbel staan. Soms waan ik me net in een ballenbak en zie ik telkens weer een nieuwe bal wat voor mij een heerlijk stukje voer is om op te “herkauwen”. Als je uit de Bijbel alles schrapt wat agrarisch gelinkt is of over voedsel gaat, dan zouden er maar weinig verhalen overeind blijven in het meest verkochte Boek ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan echt hele grote boeren uit de Bijbel zoals Jacob en Job. Of boer Boaz zoekt vrouw en hij vindt Ruth. De bekendste medewerker ever op een varkensbedrijf; de verloren zoon. Of Jozef, de grootste graanhandelaar die volgens mij ooit heeft bestaan. De prachtige verhalen over Jezus. Bijvoorbeeld het verhaal waar Jezus 5 broodjes en 2 visjes pakt, er voor dankt en aan duizenden mensen uitdeelt.  Het verhaal dat Hij vertelt over hoe jij je tuintje of land in moet zaaien voor het beste resultaat. En dan de beroemdste maaltijd in de geschiedenis, een maaltijd waar veel schilderijen over zijn gemaakt, de Paasmaaltijd met zijn vrienden. Een soort pre Paasbrunch.

Imago kerk en boeren

In die zin kun je zeggen dat boeren en de Bijbel best iets met elkaar gemeen hebben. Maar niet alleen in de verhalen hebben ze iets gemeen met elkaar, ook als het gaat over het imago anno 2018. Ik vind dat ze er beiden niet zo best voor staan. Beiden hebben ze een prachtig verhaal. Waar de Bijbel gaat over liefde, hoop en genade wat onze geest voedt, gaat het bij de boeren over het waken over de natuur en het produceren en delen van voedsel, zaken die ons lichaam voeden. Echter, de goede boodschap van Bijbel en boer vindt matig gehoor. Dit meet ik bijvoorbeeld af aan de leegloop van de kerken en de mate waarin boeren regelmatig negatief in het nieuws worden gebracht.

Paasbrunch

Rondom de Paasbrunch lijkt het wel of de negativiteit rondom de voedselmakers van de wereld vervaagd. Een beetje Paasbrunch bestaat uit brood, fruit, melk, vruchtensap, vlees, kaas en natuurlijk niet te vergeten: het paasei! Met een beetje creativiteit is hier een heerlijke Paasbrunch van te maken. Nu wil ik geen open deur in trappen, maar zonder onze boeren was een Paasbrunch absoluut onmogelijk. Zelfs een ontbijtje van alleen water en brood zou ondenkbaar zijn zonder hun inzet en passie. Als ik de lijn doortrek naar de essentie van Pasen, dan hadden we op Paasmaandag helemaal geen vrije dag gehad, dan konden we niet wat langer in bed blijven liggen en genieten van een Paasbrunch. Zonder het verhaal van de opstanding van Jezus, was er geen Pasen, geen Paasbrunch, geen verhaal over liefde, genade en hoop.

Zonder boeren en Jezus had 1 april 2018 er heel anders uit gezien. Sterker nog, dan had de geschiedenis en de toekomst er heel anders uit gezien. Zonder boeren en zonder Jezus zag het er redelijk hopeloos uit. Geen voedsel voor lichaam en geest.

TIK TIK

De kortste preek met Pasen hoor je misschien dit jaar als jij je paaseitje tikt. Met een klein tikje breek je dit kwetsbare lekkernij, geproduceerd en gedeeld door veehouders met Passie, gegeven op een dag waarbij de letterlijke betekenis van het woord Passie centraal staat, nl; het lijden en sterven van Christus. Op deze paasdag mogen we de opstanding van Jezus vieren, het feest van liefde, hoop en genade. TIK TIK! 


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht