Problem solved

Vaak denk ik aan een uitspraak van Albert Einstein; ‘We cannot solve out problems with the same thinking we used when we created them’. Vrij vertaald; we kunnen het probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken waarmee we het probleem hebben gemaakt.

Bij agrarische ondernemers kom ik regelmatig situaties tegen die zijn ontstaan en verre van wenselijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan twee broers die niet meer door één deur kunnen, vader - zoon relaties die stuk gelopen zijn, net als huwelijken op het agrarische erf die stranden. Zo kan ik een hele rij opnoemen waar de gemiddelde lezer niet vrolijk van wordt, maar wellicht ook wel enige herkenning in ontdekt.

Afgelopen week moest ik weer aan de uitspraak van Einstein denken toen ik uitgenodigd werd door een veehouder. Hij had met erg veel schroom mij gemaild met de vraag of ik eens langs wilde komen. Hij zat niet goed in zijn vel, hij gaf aan dat hij stil stond als ondernemer. Twee vragen verder leerde me dat vooral zijn onderneming stil stond en daarmee ook hij als ondernemer.

 elke brand is met 1 bekertje water te blussen

De reden om contact met me op te nemen was dat de druk nu wel heel erg was toegenomen en iedereen in zijn omgeving lotgenoot werd van zijn frustraties. Vooral zijn vrouw en kinderen, voor hem een veilige plek, moesten het daarin het meest ontgelden. De druk had naar mijn idee lang niet zo hoog op hoeven lopen als hij eerder aan de bel getrokken had. Elke brand is immers met 1 bekertje water te blussen, als je er maar vroeg genoeg bij bent. Maar nu was er wel een heel brandweerkorps voor nodig om het zo maar eens te zeggen. Hij was bang geweest om zijn probleem te delen. Bang dat hij als ‘loser’ zou worden gezien, bang dat hij teleurgesteld zou worden, want als hij het al niet op kon lossen, wie dan wel?

Een agrarisch ondernemer is in veel gevallen een selfmade man. Dat is mooi, maar ook een valkuil! Immers een manier van denken kan een probleem veroorzaken en dezelfde manier van denken lost, volgens Einstein, dit probleem niet op. Ik ben het volledig met het inzicht van Albert Einstein eens.

Ik ben ruim een uur met deze man in gesprek geweest. Hij was gelukkig erg open en kon goed weergeven wat er aan de hand was. Door hem maar vragen te blijven stellen, die hij zichzelf nooit gesteld zou hebben, zag hij zelf in no-time de oplossing voor het probleem. Twee dagen later ontving ik een mail van hem met daarin onder andere onderstaande tekst.

mail

“Bedankt voor het verslag en jouw input, hierdoor kan ik inderdaad weer vooruit en het heeft me geholpen om er eens met iemand over te praten die buiten de onderneming staat.” 

www.janvanderzee.nl

mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht