Tijdsgebrek maakt meer kapot dan je lief is

Tijdsgebrek maakt meer kapot dan je lief is

Al sinds jaar en dag heb ik, in meer of mindere mate, mijn bedrijf aan huis. Zeker toen de digitalisering en de mobile telefoon zijn intrede deed was ik 24 uur per dag voor alle boeren bereikbaar. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik jaren geleden in mijn leven een keer enorm vast liep en dat het hoog tijd werd voor bezinning. Bezinnen hoe je omgaat met de 24 uur die je in een dag krijgt. Wat zijn mijn prioriteiten in het leven? Wat is de reden dat ik me zo druk voel? Waarom kan ik zo moeilijk nee zeggen? Zo kan ik een blog vol schrijven met allerlei vragen die ik mezelf stelde en op zoek ging naar de antwoorden.

Deze ervaring neem ik dagelijks mee in mijn werk als coach tussen de agrarische ondernemers. Niet zelden zie ik dat ze veel te druk zijn. Daarvoor hoef ik eigenlijk nooit de technische kengetallen te bestuderen. Ik zie het al aan hoe het er rondom het bedrijf bijligt. Hoe de dieren en het land er bijliggen. Hoe de ogen van de ondernemer er bij staan. Hoe de gesprekjes aan de keukentafel lopen met de partner of overige gezinsleden. Ook merk ik regelmatig dat te drukke mensen niet de slimste keuzes maken. Dit heeft niets te maken met hun IQ, maar met de prioriteiten die ze stellen. Je hoeft in die zin geen helderziende te zijn om te ontdekken of iemand op zijn teentjes loopt en te ontdekken dat er iets mankeert aan het indelen van de tijd.

Waar ben je zo druk mee?

Toen ik 15 jaar geleden begon met het verzorgen van workshops voor agrarische ondernemers m.b.t. Timemanagement vroeg ik me wel af; “hoe krijg ik deze mensen in een zaaltje of hoe kom ik met ze in gesprek?” Ze zijn immers te druk, . . .  ik zag het angstbeeld al voor me. Mooie uitnodiging gemaakt: volgende week dinsdagmiddag workshop timemanagement, aanvang 13.00 uur. Ik sta daar met laptop en een hart vol goede moed. De tijd tikt voorbij en om 14.00 uur zit er nog niemand in het bovenzaaltje van de plaatselijke kroeg. De gasten zijn te druk met . . .  ja, waar zijn ze eigenlijk druk mee?

Gelukkig is dit nooit gebeurd. Dit komt omdat ik, als ik een beroep doe op tijd, vaak de partner in het verhaal betrek. Ook kan een ondernemer, als hij zegt dat hij te druk is, van mij steevast de vraag verwachten; “Waar ben je dan zo druk mee?” 9 van de 10 keer zit de drukte in het hoofd maar niet in het bedrijf.

TimeMankement

Afgelopen tijd heb ik de workshop Timemanagement verder aangescherpt en het een andere titel meegegeven; TimeMankement. Samen met ondernemers en hun medewerkers gaan we op zoek naar waar het aan mankeert als het over het gebrek aan tijd gaat. Inzicht leidt immers tot verandering. Een leuk inzicht die je dan bijvoorbeeld op kunt doen is dat je een broertje dood hebt aan bepaalde klusjes en ze uitstelt, of dat je lastig “nee” kunt zeggen. Regelmatig kom ik tegen dat boeren opruimen niet tot een kunst hebben verhoogd. Dit houdt in dat ze veel tijd verdoen aan bijvoorbeeld zaken opzoeken. Hier zou best een leuk TV programma inzitten: “Boer zoekt gereedschap”.

Hoe dan ook, het is erg waardevol om goed na te denken over hoe we met onze tijd omgaan. Steeds vaker merk ik dat mensen die ons dierbaar zijn  liefde en aandacht spellen als T I J D.

www.janvanderzee.nl

mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht