Veel boeren ten onrechte veroordeeld

Sjoemelsoftware

In 2015 werd bekend dat het oerdegelijke Volkswagen had gesjoemeld met de software van hun auto’s. Dit gesjoemel was schijnbaar nodig om de consument, die een oogje had laten vallen op één van de dieselmodellen van Volkswagen, zand in de ogen te strooien. Door het gesjoemel met de software leek het alsof de Volkswagen goed omging met het milieu. Pure volksverlakkerij was het. Het miljoenenconcern was uit op nog veel meer miljoenen. In één woord, schandalig! Maar goed, hoe ze het bij Volkswagen geflikt hebben, ik weet het niet, maar in 2016 en 2017 waren ze in Nederland gewoon weer het best verkochte merk.

Afgelopen paar dagen moest ik weer denken aan deze volksverlakkerij van Volkswagen. Ruim een week geleden kondigde minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten aan dat er onder melkveehouders fraude was gepleegd rondom de aanmelding van geboren kalveren. Door te frauderen zouden boeren meer dieren kunnen houden. Zonder alle informatie rondom de zgn “kalverfraude” in beeld te hebben sprak ze meteen grote woorden. Vooral het woord fraudeurs kwam hard aan bij de boeren.

“Wie zouden het zijn?”, “Waar zitten de fraudeurs?”, “Hoeveel melkveehouders zouden het zijn?”, “Zijn het de Friezen of de Brabanders?”. Dit waren de vragen die er afgelopen dagen klonken onder melkveehouders. Ze keken elkaar aan en vroegen: “Ben jij er één?”

Carola Schouten heeft in de brieven aan de tweede kamer aangegeven dat ze, om de omvang van de “kalverfraude” in beeld te brengen, administratieve analyses heeft gedaan. Hierbij heeft ze gebruikt gemaakt van informatie uit digitale administraties van derden. Haar zoektocht in al die digitale systemen leverde op dat ca 15% van de melkveehouders fraude zou hebben gepleegd. Afgelopen weekend kregen 2100 Nederlandse melkveehouders een brief in de bus, dat zij ook één van de fraudeurs waren en dat hun bedrijf op slot ging. Er mocht geen koe meer af- of aangevoerd worden. Wat de verdere gevolgen zijn, werd niet gemeld. Maar de overheid is doorgaans niet mals met boetes, dus maak je borst maar nat.

Rammelsoftware

De boeren die eerst aan elkaar vroegen “Ben jij er een?” bleken nu zelf een fraudeur te zijn, althans dat vond de overheid. Maar al snel bleek dat de administratie van derden wel eens wat te wensen over zou kunnen laten. Nu wil ik niet stellen dat de “derden” hebben gesjoemeld met de software, maar rammelen doet deze software wel.

Deze rammelsoftware zorgt er voor dat er honderden veehouders begin van het weekend aan de bel trokken met de mededeling dat er niets van klopt. Ze hebben niets verkeerd gedaan of ingevoerd. Hun ervaringen lijken er op te duiden dat correct ingevoerde informatie door boeren niet goed verwerkt is in de diverse digitale systemen.

Dit heeft er toe geleid dat de overheid weekenddienst heeft gedraaid, ik denk dat ze nattigheid voelen. Maar goed, het kwaad is al geschied. Ten onrechte zijn boeren op grote schaal aangemerkt als fraudeurs. Mannen en vrouwen die dag in dag uit zorgen voor ons eten worden dit keer weer in het verdomhoekje geplaatst. Kijk, als mensen dingen doen die niet mogen, dan moeten ze daar de consequenties voor dragen. Maar de grote woorden die nu door de overheid gesproken zijn op basis van “rammelsoftware” hebben heel veel stuk gemaakt. Vooral het woord fraudeurs heeft er ingehakt. Ik kan daar ongelofelijk boos en verdrietig om worden, temeer omdat  burgers deze horrorverhalen over boeren maar al te graag aanhoren en voor waar aannemen.

Er zou weer eens honger moeten komen in Nederland!

Hoe kan het nu zo zijn dat we zo snel een waardeoordeel klaar hebben voor onze voedselproducten? Het lijkt wel of ze niets goed kunnen doen en dat ze elke dag het milieu buitenproportioneel belasten. Het zou goed zijn dat er weer eens honger kwam. Misschien dat we dan voor boeren net zo genadig zijn als voor Volkswagen. Hoewel in dat laatste geval er echt massaal sprake was van volksverlakkerij.

Dat zou toch mooi zijn dat we de boer en tuinder op 1 zetten. In het kader van de Olympische spelen geeft ik ze in ieder geval alvast een gouden medaille en gun ik ze deugdelijke software ipv rammelsoftware. Maar bovenal gun ik ze de waardering en erkenning die ze verdienen.

 






Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht