Verslaafd

feel good drug

Het kan je zo maar overkomen dat je ergens niet meer buiten kunt. Wat mij betreft is dit een mooie volzin die de definitie van verslaving weergeeft. Zelf heb ik me ook wel eens afgevraagd of mijn behoefte om te sporten ook niet een vorm van verslaving is. Door te sporten wordt endorfine aangemaakt. In de volksmond wordt dit hormoon ook wel een feel good drug genoemd. En eerlijk is eerlijk, als ik mezelf een paar uurtjes heb afgemat op mijn fiets voelt dat na afloop best fijn. Een gevoel van overwinning dat ik als 50 plusser nog steeds een rondje kan bikkelen.

Bij het woord ‘verslaafd’ denkt menigeen aan hele andere zaken. Bijvoorbeeld verslaafd aan wat men eet, drinkt of inneemt. Denk bijvoorbeeld aan fast food, alcohol, roken of drugs (van redbull tot coke). Of verslaafd zijn aan wat je doet zoals seks, gokken, gamen, internetten. Best heftige dingen die in je leven binnengeslopen zijn en waar je leven om draait. Je hebt ze nodig om goed te kunnen functioneren, maar ondertussen zit je in een web waar je niet meer uit lijkt te komen en maakt het meer kapot dan je lief is. Zelf kan ik me nog goed herinneren dat ik eens met een jong iemand optrok van 20 jaar die verslaafd was geraakt aan het gamen. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat het brein van een 20 jarige, door uren en uren per dag te besteden aan gamen, zo beïnvloed zou kunnen worden. School, relaties, werk, alles ging stuk. Gelukkig zag hij in dat hij zo niet oud wilde worden en dat er verandering moest komen. Stukje bij beetje is het gelukt om vrij te komen van het gamen en weer gezonde relaties aan te gaan en een studie op te pakken.

verslaafd aan goedkeuring

Een verslaving waar zelden of nooit over wordt gesproken is de verslaving aan goedkeuring van mensen. Ik denk dat deze verslaving ontzettend veel voorkomt zonder dat mensen het in de gaten hebben. Net als elke andere verslaving heb je heftige vormen en minder heftige. Heftig is het als men nagenoeg 24 uur per dag in de weer is om het anderen naar de zin te maken en op die manier een complimentje proberen te scoren. Een minder heftige vorm van deze verslaving is dat men geen ‘nee’ kan zeggen. Dus op het moment dat iemand een beroep doet op jouw tijd of expertise, zonder dat daar een vorm van vergoeding tegenover staat, dan vind je dat je ‘ja’ tegen dit verzoek moet zeggen.

Ik kom deze vorm van verslaving ontzettend vaak tegen. Mensen die tegen jan en alleman maar van alles toezeggen en dit ten koste van zichzelf en diegene in hun naaste omgeving. Als ik dergelijk gedrag constateer vraag ik er vaak op door. Het valt op dat dit gedrag vaak voortkomt uit de opvoeding (zo hoort het nu eenmaal) of een negatief zelfbeeld. Geen nee durven of kunnen zeggen. Hoewel bij dit gedrag geen endorfine vrij komt, geeft het wel (voor heel even) een goed gevoel.

Veel mensen hebben een aversie tegen het woord “nee”. Ze vinden het arrogant of egoïstisch. Als ze nee zeggen krijgen ze er een schuldgevoel van of ze worden onzeker. Ze zeggen koste wat kost, veel liever ja, omdat ze bang zijn voor conflicten of hebben de wil om het vooral gezellig te houden.

eenvoudige oefening

Ik kan een blog vol schrijven waarom je jouw grenzen moet bewaken over wat je wel en niet wilt, of waarom je het recht hebt om nee te zeggen. Maar daarmee zou ik te kort doen aan de problematiek die er achter schuil gaat. Niet dat ik van mening ben dat je lang in het verleden moet blijven graven en harken, maar goed kunnen beoordelen waar het people pleasen vandaan komt is wel van levensbelang. Ik zeg bewust levensbelang. Het iedereen naar de zin willen maken is geen leven, want het is nooit genoeg, . . .  NOOIT! Op een dag ben je op, slaap je slecht, raak je structureel geïrriteerd. Op een dag is de rek uit het elastiek. Weten waarom je doet zoals je doet is belangrijk om vervolgens aan een perspectiefvolle toekomst te kunnen werken. Ik hoop dat iedere lezer die de people pleaser in zichzelf herkent en daar toch wel last van heeft hetzelfde denkt als die jongeman van 20. Zo wil ik niet oud worden. Hij heeft een vertrouwenspersoon gezocht en samen met hem is hij de weg van herstel ingeslagen.  

Mocht je denken;  ach, het zal zo’n vaart niet lopen en ik heb geen zin aan al die gesprekken, dan heb ik wel een oefening die gegarandeerd succes heeft. Begin maar eens te oefenen met nee zeggen tegen mensen die ook regelmatig nee zeggen tegen jou. Zij begrijpen als geen ander dat nee zeggen heel gewoon is en bij een gezond leven hoort.

www.janvanderzee.nl

mail@janvanderzee.nl

 






Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht