Zullen we de klok 4 maand terug of vooruit zetten?

Vannacht is het weer zover. De klok moet weer een uur vooruit, een uur minder lang slapen en een uur langer licht ‘s avonds. Maar als we de klok nu eens 4 maanden terug konden zetten? Het eerste wat bij me opkomt is dat ik toen nog niet van Corona had gehoord. Het kan zijn dat ik toen onder een stoeptegel heb gelegen, maar dan was het wel erg gezellig daar onder de stoeptegel, want dan hadden er velen bij me gelegen. Vlak na mijn “Corona gedachte” gaat mijn gedachte uit naar de protesten van de boeren, de zorg en de onderwijzers. Deze mensen lieten vier maand geleden van zich horen.  Boeren die zich gekrenkt voelden en diverse keren met trekkers door Nederland reden om hun zorg te uiten. Ze wilden duidelijk maken dat het niet eerlijk is dat zij de schuld krijgen van de overmaat aan stikstof die Nederland rijk schijnt te zijn. De zorgmedewerkers en de onderwijzers lieten van zich horen met in feite een zelfde soort boodschap. “Zien jullie wel wat we doen, wanneer worden we er ook voor beloond en wordt onze inzet gezien?”

Vandaag, anno 28 maart 2020 is dat wel anders. 

Boeren die zich een slag in de rondte werken om het land te bewerken zodat het graan gezaaid kan worden voor ons dagelijks brood. De kippenboeren die de mest op het land uit laten rijden en onverdroten door gaan met eieren rapen om ze op tijd in de supermarkt te krijgen. Vervolgens vliegen wij als consument naar de winkel om er maar zoveel mogelijk van te kopen. We denken immers dat we moeten hamsteren, want het is crisis. Ik kan een hele tijd doorgaan met het noemen van melkveehouders, varkenshouders en ga zo maar door. Wat een opmerkelijk feit is, is dat boeren in deze tijd van het jaar de meeste mest op hun akkers rijden, en dat de lucht nog nooit zo schoon is geweest. In feite zien we nu ontstaan waar ze voor protesteerden. “Het is niet eerlijk dat jullie ons de schuld geven dat het klimaat zo slecht is”.

Als je hier op klikt kun je meer lezen over ons klimaat sinds de Corona crisis.

Gerechtigheid

Dan de zorg, ik zeg: “eindelijk gerechtigheid”. Deze mensen krijgen nu de eer en waardering die ze verdienen. Zelfs onze Koning en Koningin bezoeken ziekenhuizen om hen waardering te geven voor hun tomeloze inzet om al die Corona slachtoffers te verzorgen. En last nut but not least, de onderwijzers. Wat hebben zij een megaklus verricht om in no time het hele onderwijsstelsel op de kop te zetten zodat onze kinderen, onze toekomst, toch thuis verder kunnen studeren. Heel erg knap! Deze klus zouden de onderwijzers overigens niet hebben kunnen klaren zonder al die vaders en moeders die hun kinderen bijstaan in hun studie. Zij moeten in 1 keer ouder, verzorger en nu ook nog leraar zijn. Ik vind dat erg knap en maak een diepe, hele diepe buiging voor allen!!!

Ik geloof in een God, ja ik ben een religieus manneke. Maar ik geloof niet zozeer in een God die alles op aarde precies plant en in de hand heeft. Misschien in de ogen van sommige gelovigen ben ik dan een afvallige, maar dat moet dan maar zo zijn. Maar als God de Corona wel zo gepland zou hebben, dan is het wat waardering voor deze drie bevolkingsgroepen betreft, wel de perfecte timing. Maar goed, aan de andere kant, als HIJ het wel getimed zou hebben (wat ik niet geloof) denk ik ook aan al het verdriet en al het leed dat er wereldwijd is ontstaan. Wat een verdriet als mensen waar je van houd komen te overlijden en je niet de kans krijgt om ze een uitvaart te geven zoals we dat zo gewend zijn.

Nu de klok vooruit. 

Ik zou hem wel 4 maanden vooruit willen zetten tot ergens in augustus 2020. Misschien dat we dan door de Corona crisis heen zijn. Wellicht krijgen boeren, de zorg medewerkers en de onderwijzers de waardering en erkenning die ze verdienen. En dan bedoel ik niet zozeer dat Willem en Maxima om de haverklap op de stoep staan. Maar dat jij en ik weten welke mensen onze maatschappij dragen en hen daar voor erkennen en waarderen!

 

Jan van der Zee

Perspectief gerichte coach


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht