ik ben mijn passie kwijt

melken doe je niet met je handen maar met je hart

Over passie gesproken. Enkele jaren geleden was ik bij een veehouder waar we met een aantal mensen spraken over de technische en economische resultaten van het bedrijf. Op een gegeven moment kwamen we uit bij het onderwerp melk per dier per dag. Iedereen mocht zeggen op welke manier dit beter zou kunnen. Toen de medewerker zijn zegje mocht doen was het even stil. Ik zag zijn ogen rood worden en ietwat vochtig. Op een gegeven moment zei hij; ‘melken doe je niet met je handen maar met je hart’ en sloeg daarbij 3 keer hard op zijn borst. Zelden heb ik meer passie gezien dan toen. Inmiddels heeft hij zelf een veehouderij bedrijf en heeft hij zijn passie voor dieren inhoud gegeven.

Heel herkenbaar, een leven met passie kenmerkt zich door beduidend minder angst waardoor besluiteloosheid geen kans krijgt. Linksom of rechtsom worden naar mogelijkheden gezocht. Iedereen kan zeggen dat het heel moeilijk wordt en misschien wel kansloos is. Maar mensen met passie zien altijd hoopvol naar de toekomst en hun passie laat hen een mooi en uitdagend perspectief zien. Passie kun je vergelijken met energie die een machine voortstuwt, zo stuwt passie de mens voort. Het geeft hen zelfvertrouwen en maakt ze weerbaar bij tegenslagen, schudden een keer met het hoofd en gaan er weer voor.

Passie die je door de vingers glipt 

Maar wat als de passie, die je vroeger had, je door de vingers glipt. Het kost je meer moeite om je werk te doen, terwijl dat anders nooit een issue was. Je wordt besluiteloos en het plezier in je werk wordt steeds minder. Je bent gestrest en vaker moe en geïrriteerd.

Een situatie die meer en meer voorkomt onder boeren en waar ze niet makkelijk over praten. Er rust een soort van taboe op, boeren is immers een levensstijl en daar wordt niet aan getornd. De boerderij is al generaties lang een familie bezit en dat blijft zo, punt uit!

En nu?

Maar toch, als de passie langzaam verdwijnt wordt het tijd om te kijken wat je er aan kunt doen. Soms kun je met hele eenvoudige tips langzaam maar zeker weer nieuwe doelen stellen en beter omgaan met de pijntjes die horen bij het ouder worden. Beter omgaan met de steeds strenger wordende wet en regelgeving. Tips en vragen kunnen je nieuwe inzichten geven als het gaat om de gebondenheid die een boerderij soms met zich meebrengt.

Als je de passie kwijt bent, dan daag ik je uit er over te praten en je te laten bevragen. Want als je eerlijk bent, boeren zonder passie is toch onmogelijk? En als boeren niet meer mogelijk is, dan wordt het tijd voor andere en nieuwe dromen.

Jan van der Zee

Perspectief gerichte coach

 

www.janvanderzee.nl

 mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht