kerk opleiding schiet schromelijk tekort?

Dit mag je nooit meer zeggen

Enige tijd geleden maakte Marianne Zwagerman (o.a. mede-oprichtster van de publieke omroep PowNed) op mij een verpletterende indruk toen ze boos werd op iemand die de term “lager opgeleid” in de mond nam. Op dat moment zag ik iemand gecontroleerd ontploffen. Het was menens wat ze zei; “dit mag je nooit meer zeggen, als je dit nog één keer zegt, zoek ik je op en hak ik je kop er af”. Krasse taal voor een nette en zo op het oog vreedzame dame. Maar ze maakte wel een punt. Nederland gaat kapot aan hoger, of liever gezegd, theoretisch opgeleide mensen. Zelf ervaar ik dat aan den lijve nu ik mijn huisje graag wil verbouwen. Vakmensen die een praktische opleiding hebben genoten zijn nagenoeg niet meer te vinden, mits je maanden en maanden geduld hebt.

Ons land gaat kapot door een overmaat aan kennis zou je kunnen zeggen. Een heel ander geluid dan dat ik sommige christenen wel eens hoor zeggen als het over Godsdienst kennis gaat. Zei citeren dan regelmatig Hosea 6 vers 4: Mijn volk gaat ten gronde door het gebrek aan kennis.

 Kerkmens

Als ik naar de ontwikkeling van de kerk en het christelijke geloof in zijn algemeenheid kijk, dan meen ik dezelfde ontwikkeling te zien als het gaat om theoretisch en praktisch opgeleide mensen. Veelal wordt er theoretische kennis overgebracht bijvoorbeeld tijdens de preken, zondagschool etc. Immers, als de Bijbel zegt dat het volk ten gronde gaat door gebrek aan kennis, dan zorg je er voor dat er kennis gegeven wordt. Kerken weten over het algemeen theoretisch gezien precies hoe God het bedoeld heeft met de doop, het avondmaal, homofilie, huwelijk en samenwonen. De kerk weet precies hoe het moet met echtscheiding en waar de grenzen van Gods genade liggen. De kerk weet het precies, nou ja precies…. De ene kerk kijkt er wel wat anders naar dan de andere, maar toch. En eerlijk gezegd, ik ben ook een “kerkmens” en meen soms te weten hoe God het bedoeld heeft, totdat ik met het schaamrood op mijn kaken er soms achter kom dat Zijn liefde, trouw, genade en barmhartigheid groter is dan ik voor mogelijk had gehouden.

Waar brengt deze vorm van theoretische kennis de kerk? Waar staat de kerk over 20 jaar? Ik ben bang dat ik mijn kleinkinderen een lege huls achter laat. Een gebouw waar vroeger veel kennis was over de wetten en leefregels van God. Over 20 jaar moet ik misschien wel de conclusie trekken dat het volk ten gronde in gegaan juist door kennis.

Wat mist jouw omgeving als de kerk verdwijnt?

Ik wou dat ik net zo boos kon worden als Marianne Zwagerman. Boos op het feit dat de kerk zoveel meent van God te kennen dat we zelf Zijn Heiligheid wel in stand kunnen en zullen houden door de kennis die er is verworven en wordt gedeeld. Maar naar mijn idee heeft de kerk geen theoretische mensen nodig, maar praktisch opgeleide mensen. Mensen die relatie kennis hebben van God als schepper en Vader. God die zichtbaar werd door zijn Zoon Jezus Christus. God die omziet naar de verschoppelingen in deze wereld. Omziet naar eenzamen en de tranen afveegt van hen die verdriet hebben. De kerk heeft veel en veel meer praktische mensen nodig die Gods liefde uitvoeren in plaats van aanhoren en er veel over willen leren. Mensen die er op uitgaan om de voeten en handen van Jezus te zijn. De kerk is toch immers het lichaam van Christus. Waarom gaan zijn voeten dan niet naar hen die hulp nodig hebben. Waarom helen zijn handen niet zoals er in een pakkend lied van de Casting Crowns wordt bezongen?

 Ik vraag me wel eens af, wat zou er gebeuren als de kerk in mijn, in jouw dorp of stad zou verdwijnen. Wat mist jouw omgeving dan?

Ik zou Hosea 4 vers 6 willen herschrijven: Dit volk gaat ten gronde aan kennis, althans kennis over hoe het allemaal zou moeten. Het is een ander verhaal als het gaat over de kennis van het Vaderhart van God. Kennis over waar Zijn hart naar uitgaat. Kennis die mensen in beweging zet en laat omzien naar de ander. Kennis die leert in te zien wat het is om God lief te hebben boven alles en, . . .  je naaste als jezelf. Dit is praktische kennis waar je een leven lang over kunt en mag doen. Deze praktische kennis mag je wat mij betreft leren in de kerk, een groepje mensen die de liefdeslessen van God samen ten volle uitleven in hun eigen leven, gezin, familie, buurt, school, werk en noem maar op. De kerk is denk ik zo verkeerd nog niet!

Wie oren om te horen heeft

Deze blog zou ik graag af willen sluiten met de woorden van Jezus, als hij een toespraak hield. Hij zei dan; wie oren om te horen heeft die hore. Beetje rare zin, maar in de cultuur waarin Jezus leefde betekende dit dat alles wat je hoorde, dat je dat ook uitvoerde. Luisteren en doen waren één woord en hoorden bij elkaar. In de Griekse en onze westerse cultuur zijn we luisteren en doen als twee verschillende activiteiten gaan zien. We kunnen (verstandelijk) luisteren zonder te doen.

Wie oren heeft om te horen, leeft van harte uit dat wat er geleerd is.

 


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht