Kuieren met God

Als je zou willen, dan kun je op basis van religie de wereldbevolking opdelen in 2 groepen. Zij die wel geloven in de God van Israël en zijn Zoon Jezus Christus en zij die dit niet doen. De eerste groep noem ik voor het gemak christenen en de tweede groep anders gelovigen.  De anders gelovigen hebben in sommige gevallen een goed beeld van wat een christen allemaal zou moeten doen om een goed gelovige te zijn. Ik merk dat zelf ook wel eens in gesprekken met anders gelovigen. Ze denken dat ik elke zondag naar de kerk moet, dat ik elke dag een paar keer moet bidden, dat ik niet vloek en niet veroordeel, dat ik de Bijbel van A tot Z uit mijn hoofd ken. Dat ik een Godsvermogen uitgeef aan goede doelen, dat ik . . .nou ja het is een hele waslijst waar ik aan zou moeten voldoen om goed genoeg voor God te zijn. 

Fascinerend vind ik het altijd waar men dit beeld van christenen vandaan heeft. Eerlijk gezegd denk ik dat christenen dit beeld over zichzelf af hebben geroepen. Van de hele lijst die ik net noemde, en die tot zware depressiviteit kan leiden, zit een kern in die christenen ook maar zo kunnen noemen.  

Wat moet je allemaal doen om een goed gelovige te zijn?

Nou ja, op zijn minst elke zondag naar de kerk. Bidden en danken voor het eten. Elke dag een stuk uit de Bijbel lezen en als je niet zo’n bijbellezer bent, mag bij de gratie van jezelf een christelijk dagboekje ook. Het ligt er aan in welke kerkelijke stroming  je zit, maar ook de kerk kan een aantal activiteiten bedacht hebben waar van je wordt verwacht dat je er wel aan mee moet doen. Denk bijvoorbeeld aan bidstonden, huiskringen enzovoort.

Eerlijk gezegd is er niets mis met deze activiteiten, maar als het een hartgrondig moeten wordt is de kans op ontmoeten met God de Vader erg klein geworden. De God van Israël heeft zijn Zoon niet naar de aarde gestuurd om te sterven, maar ten diepste om de relatie te herstellen tussen God de Vader en Zijn kinderen. Hij wil een ontmoeting, een relatie en geen religieus handelen.

Kuieren met God

Soms zijn christenen wat te krampachtig in het van alles moeten doen of organiseren. In de Bijbel staat een prachtig vers met een universele waarde die niet  aan tijd of plaats is gebonden. Dit vers is anno 2018 nog net zo actueel als bijvoorbeeld 1000 jaar voor Christus. In het Bijbelboek Micha staat precies wat God van je verwacht en daar staat niets bij wat er net allemaal door gelovigen en anders gelovigen is opgesomd.

“Hij heeft jullie bekend gemaakt, o mens, wat goed is en wat de Here van jullie vraagt: niets anders dan recht te doen, getrouwheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met jullie God.” (Micha 6 vers 8)

Dat is toch bevrijdend zeg, wandelen met God, samen met Hem optrekken. Niet, zoals wij dat in de Achterhoek zeggen, smoksen met God en er 300 meter achteraan bungelen. Ook niet hardlopen voor God en Hem voor de voeten lopen. We worden uitgenodigd een relatie met de Scherper van Hemel en aarde aangaan en samen op te trekken, samen, in grote verwondering, kuieren met God.


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht