zonder boeren is jouw kerst mis

Kalkoenen en TOP 2000

Het einde van het jaar nadert. Traditioneel een periode dat je huis er anders uitziet dan je gewend bent. Tafels en stoelen moeten ruimte maken voor de kerstboom. Planten gaan de hal in om het kerst stalletje een mooie plek te geven. Lampen die het hele jaar prima dienst doen, krijgen nu vrijaf en worden tijdelijk vervangen door kleine led lampjes waarmee je voortdurend het idee hebt dat je ogen iets mankeren. Als ik onderweg rondrijd zie ik zelfs dat sommige mensen de hele tuin hebben verbouwd. Lichtbomen en lichtsnoeren sieren de tuin op tot ware lichtparken. Maar er verandert meer zo op het einde van het jaar. De winkels prijzen hun etenswaar met een kerstsausje aan. Kalkoenen lijken er naar uit te kijken dat ze onder de “hoogtezon” gelegd kunnen worden om, nadat ze bruin gebakken zijn, verorberd te worden. De schappen met oliebollenmix moeten 2 x per uur aangevuld worden door de meestal jonge winkelschappen chefs.  Een overdaad aan advertenties van restaurants die, zo lijkt het, hun kerstmenu’s wel door je strot willen drukken. We werken deze dagen met ons allen heel wat kilocalorieën weg waarna rond 2 januari het besef komt dat je het net te gek hebt gedaan. Rond 3 januari volgt er een aantal weken lang een water &brood of ADDH (alles door de helft) dieet. En last but not least zo tegen het einde van het jaar, de top 2000. Prachtige tijd vind ik dat. Heerlijke muziek komt er dagenlang voorbij op de radio. Love of my life van Queen, Radar Love van Golden Earring, In the air tonight van Phill Collins en ga maar door. Fantastisch dit! Maar wat me dit jaar extra deugd doet is het prachtig stukje muziek dat dit jaar vanuit het “niets” in één keer op 9 in de top 2000 staat. De boer dat is de keerl van Normaal.

De Boer dat is de keerl

Over 2019 is er veel verteld over boeren. Er is ook veel voor en achter hun rug om beslist. Ze hebben dit jaar flink van zich laten horen door een groot ontbijt aan te bieden in Den Haag en ze zijn verantwoordelijk voor de langste file die Nederland tot op heden heeft gehad. En dan moet 18 december nog komen. De boeren waren vaak in het nieuws, omdat hun bestaan wordt bedreigd door politiek die de weg wat is kwijt geraakt. Politiek die met een gebrek aan boerenwijsheid bezig is een Nederlandse cultuur om zeep te helpen. Politiek die het beste jongetje van de klas wil zijn als het om milieu regels gaat en menen dat deze potloodstip op de wereldkaart de natuur even zal redden. Elke vorm van verstandig beoordelingsvermogen lijkt wel vervlogen te zijn, net als de stikstof die vervliegt. En dan vooral die stikstof die geproduceerd wordt door de veelheid aan industrie die Nederland rijk is, maar door de overheid is die stikstof uitstoot niet tot nauwelijks in beeld gebracht. Schrijnend, want op elke boer in Nederland staat een bouwlamp om te kijken hoeveel stikstof er geproduceerd wordt.

Zonder boeren is je kerst mis

Zo op het einde van het jaar hoop ik dat we de ode aan de boer, die Normaal zingt, eens goed tot ons door laten dringen. Zonder onze boeren had de Kerst er heel anders uit gezien. Sterker nog, in onze westerse wereld was Kerst zonder boeren gewoon geen zak aan (sorry voor mijn taalgebruik). Stel je toch eens voor dat onze boeren, de voedselmakers van huis uit, hun werk neer zouden leggen? Dan waren er geen oliebollen, kalkoenen, salades, rollades, pizza, pasta en patat. Dan was er geen pompoensoep, pasta met vega balletjes of ander vegetarisch lekker eten. “De boer dat is de keerl die het moet doen”, luidt de tekst in het lied. Wat me een beetje stoort aan dit gedeelte uit het lied is het woordje “moet”. Want het verzorgen van de dieren en planten doen boeren met liefde en passie. Misschien is er alleen bij 20 graden vorst iets van moeten bij. Ze produceren graag ons kerstmenu, dat doen ze met liefde en passie.

Ik neem maar de vrijmoedigheid om te zeggen dat alle boeren en tuinders in Nederland jou goede en gezellige Kerstdagen wensen en, . . .  alvast een smakelijk eten!

 

Jan van der Zee

Perspectiefgerichte coach

 www.janvanderzee.nl

 mail@janvanderzee.nl


Bel / mail mij terug

Velden met een * zijn verplicht